top of page
ASCF2599.JPG

Hoe ben ik als leraar?

Als leraar is het mijn doel om bij te dragen aan meer vrijheid, ruimte en verbeelding op scholen, musea en andere bijzondere plaatsen. Een combinatie van theorie en praktijk kan hierin een belangrijke rol spelen, zoals beschreven door Last en Jongen in hun boek Blended learning (Last & Jongen, 2021).

 

Kunst en cultuur, digitale geletterdheid en nieuwe media spelen bij “blended learning” een cruciale rol.

Ik sluit graag aan bij de belevingswereld van kinderen door tijdens, maar ook buiten de lessen in te spelen op de actualiteit waar de kinderen mee bezig zijn. Nieuwe media, ICT, computers en andere ICT-toepassingen vinden leerlingen interessant. Door mijn nieuwsgierigheid en ervaring met de ‘nieuwe’ kunsten en het programmatisch werken ben ik gewend flexibel te zijn en in te spelen op wat er leeft bij kinderen (Den Besten, 2022).

 

Diversiteit als kans om het onderwijs te verrijken

Diversiteit kan een kans zijn om het onderwijs te verrijken. Tijdens mijn stage heb ik mijn man leren kennen en zijn we in Nederland gaan wonen. Ons gezin is tweetalig en de kinderen worden opgevoed met Australisch-Engels en Nederlands. Hoewel ik nooit heb ervaren dat we anders waren dan een Nederlands gezin, heeft mijn oudste zoon problemen gehad met het aangenomen worden op een basisschool vanwege een vermeende taalachterstand. Dit gebeurde rond de tijd dat het passend onderwijs werd ingevoerd, en er is nog steeds discussie over de vraag of dat werkt (Ros, 2022).

Als toekomstige docent wil ik graag een bijdrage leveren aan het inclusief maken van scholen door samen te werken met ouders en de omgeving van het kind.

 

Uit onderzoek is gebleken dat leerlingen zich beter ontwikkelen en betere resultaten behalen als hun ouders betrokken zijn bij hun schoolwerk. Ik denk dat betrokkenheid en samenwerking kunnen worden versterkt door fysieke grenzen te verwijderen en gebruik te maken van virtuele, oftewel online, ruimtes in een digitaal portfolio (Ros, Gulikers, Joosten-Ten Brinke, & Schildkamp, 2022).  

 

Ik ben geïnspireerd door het werk van onderzoekers zoals Gulikers, Joosten-Ten Brinke en Schildkamp, en onderzoeksjournalisten zoals Ros, die zich bezighouden met toetsen en beoordelen. Volgens Bijlsma, auteur van het boek Erken de ongelijkheid, kan meer variatie in functies bijdragen aan het creëren van een stabiele basis van kwaliteit voor de school, zoals bijvoorbeeld creatieve functie of een ICT-functie (LBBO, 2022).

Mijn kracht als docent is mijn verbeelding, die ik gebruik in mijn didactische werkvormen. Zoals Robinson zei: "Creativiteit is het proces waarbij je originele ideeën ontwikkelt die waarde hebben" (Robinson, 2022). Daaraan wil ik toevoegen dat je ook het vermogen moet hebben om een extra stap te zetten, om anders naar de wereld te kijken en om sociaal-politieke problemen het hoofd te bieden. (Van Oudheusden, 2022).

Het ontwikkelen van een eigen manier van leren en communiceren, het stimuleren van een onderzoekende en creatieve houding en het bijdragen aan het algemene welzijn en de sociale cohesie en samenwerking stimuleert de creativiteit van kinderen. Als beelddenker gebruik ik in mijn lessen veel beelden om de fantasie te prikkelen, waarmee kinderen aan de slag kunnen met hun eigen creatieve proces van denken dat gericht is op het ontdekken van nieuwe verbindingen en associaties. Volgens Deleuze is verbeelding een belangrijk middel om te komen tot creativiteit en om nieuwe manieren te vinden om de wereld te begrijpen en te veranderen.

​

Bronnen:

Den Besten, D (2023, 4 januari). ICT-kwalificaties. Geraadpleegd op 4 januari 2023

https://padlet.com/debbiedenbesten/y9wq7wwy3mrlttua

Klapwijk, R., Rohaan, E., Malmberg, T., & Van Duijn, S. (2022). Onderzoekend en ontwerpend de wereld ontdekken: Handboek voor Natuur & Techniek in het basisonderwijs. Groningen, Nederland: Noordhoff.

Last, B., & Jongen, S. (2021). Blended learning en onderwijsontwerp: Van theorie naar praktijk. Amsterdam, Nederland: Boom.

LBBO. (2022, 28 maart). Verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar 2021. Geraadpleegd op 30 oktober 2022 van https://www.lbbo.nl/publicaties/verkiezing-van-het-onderwijsboek-van-het-jaar-2021

Rizoomes. (2022, 11 september). Over de website Rizoomes. Geraadpleegd op 30 december 2022 https://www.rizoomes.nl/website-rizoomes/

Robinson, K. (2022, 1 april). A Future for Us All - Sir Ken Robinson [YouTube]. Geraadpleegd op 30 oktober 2022, van www.youtube.com/watch?v=r1v31ZEIins\

Ros, B. (2022, 8 september). Speel in op het tweetalige hoofd. Didactief. Geraadpleegd op 27 oktober 2022, van https://didactiefonline.nl/artikel/speel-in-op-het-tweetalige-hoofd

Ros, B., Gulikers, J., Joosten-Ten Brinke, D., & Schildkamp, K. (2022, 27 juni). Ken je leerling. Didactief. Geraadpleegd op 30 oktober 2022 van https://didactiefonline.nl/artikel/ken-je-leerling

​

Wouter Hinrichs .jpeg

Coaching Young Professionals

Schermafbeelding-2019-09-28-om-20.01.10-

Coaching Kunstenaars,Creatieven

tangram.webp

Coaching in het onderwijs

Welcome

Als leraar is het mijn doel om bij te dragen aan meer vrijheid, ruimte en verbeelding op scholen, musea en andere bijzondere plaatsen.

bottom of page