top of page

Educatie

​

Ik wil graag bijdragen aan een vreedzame mindset door kunst, cultuur en educatie te verbinden aan de volgende leefgebieden: Duurzaamheid, Vrijheid, Sport en Kunst Cultuur en Erfgoed.

​

Eigenaarschap binnen toekomstgericht onderwijs
In het nieuwe onderwijs denken is eigenaarschap een belangrijk onderdeel van de inrichting van het onderwijs van de toekomst. Het zelfsturend vermogen van een leerteam, leerkracht en leerling is de drijvende kracht achter het nieuwe onderwijs denken.  Elke school heeft zijn eigen dynamiek binnen en buiten de school. Ik ben van mening dat een standaard aanpak niet werkt maar dat het maatwerk is in samenspraak met de omgeving en kennis en kunde van het team.  Praktijkgericht onderzoek kan hier een bijdrage aan geven.  De vraag die aan het onderzoek ten grondslag ligt, komt voort uit de dagelijkse praktijk van organisaties en professionals en wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit de praktijk. De resultaten vinden hun weg naar de beroepspraktijk en naar de toekomstige professionals in opleidingen. Het Borderlandsproject is hier een voorbeeld van.

​

Wereldgericht onderwijs

Gert Biesta geeft met zijn nieuwe boek : World-Centred Education: A View for the Present. Dit boek grijpt in op een al lang bestaande discussie door te stellen dat onderwijs wereldgericht moet zijn in plaats van kindgericht of curriculumgericht. Dit is niet alleen omdat het onderwijs studenten de kennis en vaardigheden moet bieden om effectief in de wereld te handelen, maar in de eerste plaats omdat de wereld de plaats is waar ons bestaan als mens plaatsvindt.​

​

Kruisbestuivingen

​
Hokjes, vakken en disciplines worden op de proef gesteld en grenzen vervagen. Laten we dit zien als een kans om te experimenteren en te ontdekken wat er kan ontstaan. Maar laten we het tegelijk ook aangrijpen als een manier om opnieuw te ontdekken wat het domeinspecifieke in een nieuwe context te bieden heeft. Locatiespecifiek artistiek werken met een sociaal engagement als basis draait volgens mij uiteindelijk vooral om participatie. Wanneer je een participatieve aanpak zo in de onderwijs- en onderzoeksstructuur inbedt, dan wordt de kans groter dat studenten en docenten interventies ontwikkelen die ook daadwerkelijk relevant zijn voor degenen met wie ze werken. Dit zoeken naar verbinding en samenbouwen aan oplossingen is een onmisbare vaardigheid voor iedere artist educator. Beuys geloofde in een directe democratie, een systeem dat veel participatiever zou zijn. Een mooi voorbeeld is de oproep van de minister Waardeer wat jongeren wél leerden in de online-only-tijd.

Daan Roosgaarde beweert dat technologie onze menselijke natuur is. De mensheid is niet zonder technologie geweest, ten goede, of ten kwade. Is het niet onze natuur om empathie te hebben voor de wereld om lief te hebben om het goede te zien door verbeelding en creativiteitskracht.


 

Scherm­afbeelding 2023-04-29 om 21.07.13.png

Gelderland Herdenkt 75 jaar vrijheid

Vrijheid niet vanzelfsprekend

​

 

De jongeren en (jong)volwassenen van nu zijn de samenleving en bestuurders van de toekomst. Het is een diverse gemeenschap van groepen en individuen met uiteenlopende achtergronden, overtuigingen en ervaringen. Een generatie die zich daarom ook op verschillende manieren tot de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verhoudt. Door 75 jaar vrijheid samen te herdenken, beseffen en beleven kan worden bijdragen aan inclusiviteit en solidariteit.

​

Schermafbeelding 2020-06-18 om 16.27.43.

Gaaf Gelderland

Stevige uitdagingen
 

 

We staan voor stevige uitdagingen

in Gelderland. De opgaven zijn groot,

de ruimte is beperkt en de tijd tikt.

Het energievraagstuk, klimaatverandering, kwetsbare biodiversiteit, verdere verstedelijking

en krimp in de landelijke gebieden, toenemende mobiliteit
op de weg en in de lucht. Het zijn allemaal grote ontwikkelingen met invloed op onze leefruimte. Als we

willen dat Gelderland in de toekomst ‘gaaf’ blijft en de mooiste provincie

van Nederland, dan moeten we daar

iets voor doen.

IMG_6403.jpg

Bewust beleven,
bewegen en ontspannen

Verbinden, verwonderen en bewaren ‘Samen voor Gelderland’

 

Cultuur en erfgoed dragen bij aan de verbinding en ontmoeting tussen mensen. Cultuur kent een eigen, intrinsieke waarde. Daarnaast draagt cultuur bij aan creativiteit. Die creativiteit is vervolgens nodig om te komen tot innovatie, om nieuwe oplossingen te bedenken voor de opgaven die op ons afkomen.

​

Het publiek het verleden laten beleven met publieksgerichte activiteiten en educatieprogramma's. Het erfgoed, zowel het materiële als het immateriële, is van belang voor het historisch besef en benadrukt onze gezamenlijke identiteit. Waarbij ook Gelderse bestemmingen met thematische verhaallijnen tot leven worden gebracht van bijzondere  verhalen zodat toeristen hier plezier kunnen beleven, maar ook waarde hechten aan de educatieve en intrigerende verhalen.

film.jpg
bottom of page